Let op! Geld lenen kost geld
20
jun

Toename aantal leningen: verbouwing populair doel

Na een daling in de afgelopen jaren, sluiten Nederlanders nu weer steeds vaker een lening af. Dit blijkt volgens het vijfde kwartaalinzicht van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN), over het eerste kwartaal van 2018, uit cijfers van het BKR. Naast het aantal leningen, nam ook het totaal uitstaand saldo aan consumptief krediet toe. Er wordt veel geleend voor grote uitgaven, waar ook een toename in te zien is. Vooral een verbouwing of de aanschaf van een auto is reden om geld te lenen.

Toename in economisch vertrouwen

De toename in het aantal leningen hangt voor een deel samen met een groeiende economie. Hierdoor krijgen consumenten meer vertrouwen om grotere uitgaven te doen. Het CBS becijfert dat er zowel groei zit in het BBP, als in het gemiddelde vermogen waar huishoudens over beschikken. Hierdoor nemen ook de uitgaven weer toe. De groei in 2017, over het gehele jaar, was 1,2% in de uitgaven van de gemiddelde consument. De oorzaken van het toenemende consumentenvertrouwen en de bijbehorende toename in uitgaven zijn onder andere te vinden in de vermogensontwikkelingen, consumentenverwachtingen en arbeidsmarktontwikkelingen.

Consument beter in staat krediet af te betalen

Het BKR heeft een kredietbarometer opgesteld die aangeeft dat het aantal consumenten met betalingsachterstand op hun krediet afneemt. Deze kredietbarometer bestaat sinds 2012, en staat nu het laagst sinds de start ervan: slechts 6,6% van de mensen met een BKR-registratie heeft nu een betalingsachterstand. Consumenten komen dus minder vaak in de problemen bij het afbetalen van hun kredieten. Dit kan voor kredietverstrekkers meer reden zijn om aanvragen goed te keuren, en voor consumenten meer vertrouwen scheppen om geld te lenen.

Gezond leenklimaat

Een groeiende economie en positieve verwachtingen zijn goede omstandigheden voor consumenten om krediet aan te trekken. Daarnaast heeft Nederland, wat aanbieders van krediet betreft, een uitstekend leenklimaat voor de consument. Volgens de VFN doet
Nederland het op dit gebied erg goed, Europees gezien. Aanbieders verstrekken duidelijke informatie en helder advies, en zijn transparant over de voorwaarden. Dit geldt ook voor online aanbieders, die steeds populairder worden voor consumentenkrediet.

Lenen voor een grote uitgave

Het gemiddeld vermogen waarover huishoudens beschikken, is toegenomen. Dit komt vooral door de aantrekkende woningmarkt, en de gemiddelde waardestijging van een eigen huis. Vermogen dat op zo’n manier is toegenomen, is niet direct besteedbaar, maar leidt wel tot een toename in economisch vertrouwen. Daarom wordt er ook meer geleend voor grote uitgaven. De belangrijkste redenen voor consumenten om een lening af te sluiten, zijn de aanschaf van een auto of caravan, of een renovatie of verbouwing van het eigen huis.

Dertigers lenen vooral voor verbouwing

Er is sprake van een toename in het aantal persoonlijke leningen voor een verbouwing onder dertigers, volgens het consumentenplatform Wegwijs. Huiseigenaren vroegen in 12 procent meer gevallen een lening aan voor een verbouwing in het eerste kwartaal van 2018, ten opzichte van het eerste kwartaal 2017. Lenen voor een verbouwing kan een goed alternatief zijn voor het kopen van een nieuw huis. Bovendien doet een verbouwing je eigen huis in waarde toenemen.

Doorlopend krediet, persoonlijke lening of hypotheek?

Bij een (tweede) hypotheek voor een verbouwing komen veel bijkomende kosten om de hoek kijken, zoals een hypotheekadviseur en een notaris. Een doorlopend krediet is ook niet ideaal, door een hoge, variabele rente. Vaak is het afsluiten van een persoonlijke lening de beste manier om een verbouwing te financieren. De bijkomende kosten zijn relatief laag, zeker als je deze online afsluit. Bovendien kun je met een persoonlijke lening vast een lage rente afsluiten, en je weet door de vaste looptijd en een vast maandbedrag precies waar je aan toe bent.

Verwachte stijging rente

Niet alleen een toenemend vertrouwen in de economie is een reden om juist nu geld te lenen voor een grote uitgave. Ook verwacht 45% van de Nederlanders dat de kredietrente op korte termijn zal gaan stijgen, zo vermeld het kwartaalinzicht van de VFN. Dit is in lijn met wat professionele, zakelijke investeerders ook verwachten. Economische groei is cyclisch, maar de rente blijft altijd net iets achter op de groei en het optimisme. Het lijkt dan ook verstandig om niet te lang te wachten met het afsluiten van een lening, om te profiteren van een nu nog lage rente.

De allergoedkoopste lening

Leningen oversluiten?

Sluit je lening(en) over en leen eventueel bij. Oversluiten = besparen!