Particulier Geld Lenen

Let op! Geld lenen kost geld

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen geld lenen. De belangrijkste lening die veel mensen hebben is de hypotheek voor hun woning. Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen huis te huren maar over te gaan tot koop. Het grote voordeel is natuurlijk dat je hiermee vermogen opbouwt want het is de bedoeling dat dit huis uiteindelijk je eigendom wordt. Maar hiervoor moet in vrijwel alle gevallen een hypothecaire lening worden afgesloten. Er is maar een klein percentage mensen dat zo vermogend is dat voor de aankoop van een woning geen geld hoeft te worden geleend. Maar ook voor andere zaken kun je een geldlening afsluiten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

particulier-lenen-of-familie

De persoonlijke lening
Privé geld lenen gebeurt meestal in de vorm van een persoonlijke lening. Deze kun je bij een regulier bank afsluiten of via het internet. Kies je voor de laatste optie, let er dan op dat de voorwaarden redelijk zijn en dat de geldverstrekker betrouwbaar is. In vrijwel alle gevallen volgt bij het verstrekken van een lening door een bank registratie van deze lening bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Bij deze instantie staan alle leningen aan particulieren geregistreerd. Banken vragen vrijwel altijd een BKR toets op voordat ze je een lening verstrekken. Aan de hand van deze toets wordt beoordeeld of het verantwoord is om een (extra) lening te verstrekken. Hierbij wordt uiteraard ook naar het inkomen gekeken. Bij de beoordeling worden ook mogelijke schulden meegenomen. Heb je bij voorbeeld een creditcard met een bestedingslimiet van 2500 euro dan wordt er vanuit gegaan dat je dit gehele bedrag zou kunnen opnemen en dat je dus een schuld van maximaal 2500 euro kunt opbouwen tegen een rente van doorgaans rond de 16%.

Het doorlopend krediet
Een andere mogelijkheid om geld te lenen is het doorlopend krediet dat je kunt afsluiten bij verschillende geldverstrekkers. Dit is een bedrag dat je ter beschikking krijgt maar wat je niet in één keer hoeft op te nemen. Als je een doorlopend krediet hebt van 5.000 euro, en je neemt hiervan 1.500 euro op, dan betaal je uitsluitend over het opgenomen deel de overeengekomen rentevergoeding. Zodra je de opname hebt afgelost betaal je geen rente meer totdat je een nieuwe opname doet. Neem je een tweede keer geld op uit het doorlopend krediet dan gaat de rentevergoeding uiteraard omhoog. Een doorlopend krediet kan handig zijn als je met enige regelmaat een kleiner bedrag nodig hebt wat je vervolgens ook weer kunt aflossen. De rentevergoeding is vaak hoog, dus het is financieel niet aantrekkelijk om het gehele bedrag op te nemen en vervolgens niets af te lossen, want dan betaal je een forse rentevergoeding.

Geld lenen bij familie of vrienden

Als je met spoed geld nodig hebt dan is het misschien een optie om dit bedrag van een familielid te lenen. Hier zit wel een risico aan, want als er problemen ontstaan bij de aflossing van een dergelijke lening kan dit de familieverhoudingen natuurlijk verstoren. Maar als je goede afspraken maakt en deze duidelijk op papier zet dan kan dit al de nodige problemen voorkomen. Houd er wel rekening mee dat een overeenkomst die door beide partijen is getekend geen mogelijkheid geeft om via een deurwaarder de geldlening in te vorderen. Daarvoor moet de lening gedeponeerd zijn bij de notaris. Dit is een verstandige keuze als het om een groot bedrag gaat, bij voorbeeld voor de aankoop van een woning. Maar ook als je een broer, dochter, vriendin of nicht een kleiner bedrag leent van een paar honderd euro is het verstandig om op papier te zetten hoeveel er is geleend en wat de aflossingsafspraken zijn. Dit geeft beide partijen de verplichting om zich voor zover dit binnen hun vermogen ligt zich aan de afspraken te houden.

De financiering van een grote aankoop

Een aankoop waar vaak geld voor wordt geleend is de aanschaf van een auto. Als particulier geld lenen voor een auto is inmiddels redelijk gebruikelijk. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor private lease, dit is financieel gezien vaak voordeliger. Maar als je toch geld leent voor de aankoop van een nieuwe auto dan kun je hiervoor vaak bij de garage terecht. De meeste autofabrikanten hebben tegenwoordig hun eigen financieringsmaatschappij die het lenen en incasseren van de aankoopsom voor een nieuwe auto regelt. Je gaat in zo’n geval een overeenkomst aan met de dealer, er komt geen bank aan te pas. Geld krijg je niet in handen, het bedrag wordt rechtstreeks betaald aan het garagebedrijf waar je de auto koopt. Je wordt doorgaans verplicht de auto allrisk te verzekeren. De aflossingsperiode voor de lening kan in overleg worden vastgesteld. Als je tussentijds de auto inruilt moet de lening uiteraard nog wel worden afgelost, hiervoor kan dan de opbrengst bij verkoop worden ingezet.

Is geld lenen verstandig?

Of geld lenen verstandig is hangt af van je persoonlijke situatie. Geldverstrekkers willen hoe dan ook het geleende geld ooit weer terug ontvangen, dus als je geld leent is het belangrijk om je af te vragen of je de aflossing kunt opbrengen totdat de gehele geldsom inclusief rente is afgelost. Vervolgens is het belangrijk om je af te vragen of je het geld daadwerkelijk nodig hebt. Geld lenen voor een luxe vakantie kan, maar besef wel dat je voor een vakantie van zeg 2 weken een flink bedrag aan rente betaalt. Als je een persoonlijke lening afsluit van 2500 euro die je in een jaar wilt terugbetalen dan betaal je bij een rentepercentage van 4,7% een maandaflossing van 219 euro. Uiteindelijk betaal je een bedrag van 128 euro aan rente. Leen je 15.000 euro voor de aankoop van een auto tegen 4,7% gedurende vijf jaar, dan los je maandelijks 281 euro af en betaal je uiteindelijk 1860 euro rente. En dan spreken we hier nog van een lening zonder aanbetaling.

Wat is de beste keuze als ik particulier geld wil lenen?

Allereerst is het belangrijk te weten waarvoor je het geld nodig hebt en om welk bedrag het gaat. Overweeg bij een relatief kleine uitgave of je deze kunt uitstellen, bij voorbeeld tot het moment dat het vakantiegeld wordt betaald of een eindejaar bonus. Hiermee kun je je immers de rentekosten van een lening besparen. Als je toch geld wilt lenen, bekijk dan rustig alle mogelijkheden en neem geen overhaaste beslissing. Door verschillende lening aanbieders met elkaar te vergelijken kun je soms een flink bedrag aan rente besparen.

Particulier geld lenen
4.5 (90%) 2 votes
De allergoedkoopste lening

Leningen oversluiten?

Sluit je lening(en) over en leen eventueel bij. Oversluiten = besparen!