Onderhandse Lening

Let op! Geld lenen kost geld

Een huis kopen voor een starter kan tegenwoordig erg lastig zijn. Banken zijn veel terughoudender geworden met het verstrekken van een hypotheek, er moet vaak eigen kapitaal worden geïnvesteerd om een woning te kunnen kopen. Als je voor het eerst een huis koopt is er vaak geen kapitaal voorhanden omdat er bij voorbeeld geen overwaarde uit een vorige woning kan worden ingezet. Als blijkt dat het niet mogelijk is om voldoende geld te lenen bij een bank, dan kunnen tegenwoordig de ouders bijspringen met een onderhandse geldlening. Als de hiervoor gestelde regels worden nageleefd kan ook voor een dergelijke lening hypotheekrenteaftrek worden verkregen bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

rente-onderhandse-lening

Stel een degelijke overeenkomst op

Het is belangrijk dat goed op papier staat wat de gemaakte afspraken zijn. Het geleende bedrag van de onderhandse geldlening moet in de overeenkomst worden genoemd. Daarnaast moet het rentepercentage worden vermeld en het bedrag van de maandelijkse aflossing. Wil de geldlener in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek dan moet er sprake zijn van een annuïtaire lening, dat wil zeggen dat er daadwerkelijk moet worden afgelost. Er mag dus geen sprake zijn van een aflossingsvrije lening. Alleen als de afspraken over de lening op papier staan kan de hypotheekrente worden opgegeven als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Als je als geldverstrekker zeker wilt zijn dat de lening ook daadwerkelijk wordt afgelost is het noodzakelijk de overeenkomst bij een notaris te laten vastleggen. Alleen dan kun je eventueel beslag laten leggen als de terugbetaling stagneert.

Wat kost een onderhandse lening?

Natuurlijk is het de bedoeling dat je rente betaalt over een onderhandse lening. Er zijn misschien ouders die hun kinderen renteloos geld lenen, maar het is goed te beseffen dat gratis geld lenen niet vanzelfsprekend is en daarom vragen ouders vaak wel een percentage aan rente over een lening voor de aankoop van een woning. Stel dat je 50.000 euro van je ouders leent en hier een rentevergoeding van 6% voor wordt gerekend gedurende een periode van 30 jaar, dan betaal je maandelijks een bedrag van € 294,69. Vaak wordt in een dergelijke overeenkomst wel de clausule opgenomen dat er tussentijds kosteloos extra mag worden afgelost.

Is het verstandig om geld te lenen aan of van familie?

Geld lenen van familie, daar zit altijd een risico aan. Ook al staan de afspraken voor een onderhandse geldlening nog zo goed op papier, er kunnen natuurlijk altijd problemen ontstaan. Wanneer iemand zijn baan verliest of om een andere reden in de financiële problemen komt, dan kan de aflossing stagneren. Als geldverstrekker is dan ook altijd belangrijk te beseffen dat je het geld wellicht niet, niet volledig of niet binnen de afgesproken tijd terug ontvangt. Het moet dus gaan om een som geld die je voor de komende jaren zonder problemen kunt missen.

Wat moet ik doen als de aflossing stagneert?

Wanneer de aflossing van een onderhandse geldlening stagneert dan zal je de geldlener hierop aan moeten spreken. Als de lening bij de notaris is vastgelegd kun je eventueel een deurwaarder inschakelen. Dit zal de verstandhoudingen binnen de familie uiteraard wel op scherp zetten.

Onderhandse lening
4 (80%) 1 vote
De allergoedkoopste lening

Leningen oversluiten?

Sluit je lening(en) over en leen eventueel bij. Oversluiten = besparen!