Klein bedrag lenen?

Let op! Geld lenen kost geld

Het lenen van een klein bedrag kan tegenwoordig bij verschillende aanbieders. Zo is het mogelijk om 50 tot 1500 euro te lenen bij een flitslening aanbieder. In de onderstaande tabel tref je een vergelijking van deze aanbieders.

Flitsleningen vergelijken

ferratum-logo-klein

Toetsing bij BKR:
NEE

JKP:
13,99%

Minimaal leenbedrag:
€100,-

Maximaal leenbedrag:
€1500,-


In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor het lenen van kleine bedragen (tot €2.500,-).Waar kan ik een kleine lening aanvragen?

Een klein bedrag lenen kan op verschillende manieren. Zo kun je er voor kiezen om tijdelijk rood te staan bij de bank. Daarnaast kun je ook relatief snel een creditcard aanvragen om meer geld te besteden. Je kunt er ook voor kiezen om een lening af te sluiten van minimaal 2500 euro, waardoor je minder rente hoeft te betalen dan de overige mogelijkheden. Hieronder beschrijven we een aantal mogelijkheden om toch een klein bedrag te kunnen lenen.

1. Rood staan bij de bank

Indien je géén inkomen hebt kun je bij een bank als de Rabobank of ING alsnog 500 euro in het rood staan. Stel dat je bij de Rabobank 3 maanden lang 500 euro in het rood staat, dan betaal je na deze 3 maand 521 euro terug. Óók als student zijnde kun je tot 500 euro in het rood staan, zonder dat je hiervoor kunt aantonen dat je een inkomen hebt. Het geld kun je in principe direct opnemen. Om in het rood te kunnen staan bij je bank kun je naar de website van je bank gaan. Op de website kun je rood staan aanvragen, zonder dat je (in de meeste gevallen) hiervoor fysiek langs de bank moet gaan.


2. Studentenlening aanvragen

MBO-, HBO- en WO-studenten hebben de mogelijkheid om geld te lenen zonder hiervoor rente te hoeven betalen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geeft studenten namelijk de mogelijkheid om geld te lenen zonder dat studenten hier rente over hoeven te betalen. Indien je geen student meer bent is het niet mogelijk om geld te lenen bij DUO.

3. Een creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen duurt normaal gesproken vrij lang. Of je nu een kaart aanvraagt van Visa óf Mastercard, in beide gevallen duurt het normaal gesproken zo’n 2 weken voordat je de creditcard in huis hebt. Een creditcard is vrij eenvoudig in gebruik te nemen. Zodra je de creditcard thuis hebt en deze is geactiveerd, kun je aankopen verrichten met deze creditcard. De creditcardmaatschappij zal na een aantal weken het verschuldigde bedrag van je rekening incasseren.

4. Het afsluiten van een doorlopend krediet

Een lening afsluiten van een krediet van 2500 euro óf meer is wat gemakkelijker. Een doorlopend krediet bijvoorbeeld is een vorm van lenen waarbij je een kredietlimiet krijgt en geld kunt opnemen naar behoefte. Zo is de rente van een doorlopend krediet aanzienlijk lager dan rood staan. Bij rood staan ligt de rente op bijna 15%, terwijl een doorlopend krediet van 2500 euro niet meer dan de helft kost.


5. Minilening (flitslening) aanvragen

Een flitslening, ook wel flitskrediet of minilening genoemd, is een lening met een leenbedrag van onder de 1500 euro. Een flitslening vraag je binnen een paar minuten aan en het geld is vaak binnen een aantal uur op je rekening gestort. Er bestaat vrijwel geen snellere manier van geld lenen. Als consument moet jij je echter wél afvragen of zo’n kleine lening wel verstandig is.

Waarom zou ik een flitslening afsluiten?

Als je écht bijzonder snel geld op je rekening wilt hebben kan een minikrediet uitkomst bieden. Zo wordt het geld vaak binnen 24 uur op je rekening gestort. Daarnaast zijn er veel consumenten met een zogenaamde codering bij de stichting Bureau Krediet Registratie. Bij dergelijke partijen wordt er niet getoetst bij de stichting BKR. Onderaan dit artikel lees je meer over deze stichting.

Flitsleningen aanbieders

We zouden graag een aanbod willen tonen van de verschillende aanbieders van flitsleningen. De meeste aanbieders van deze flitskredieten zijn echter verdwenen in Nederland. Zo is de ex-aanbieder Loandome in 2016 gestopt nadat het een dwangsom kreeg opgelegd van De Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op het moment van schrijven zijn er twee aanbieders actief op de markt van leningen waarbij er direct geld wordt gestort op je rekening: Saldodipje en Ferratum. Saldodipje is echter onderdeel van Ferratum UK Ltd. waardoor er eigenlijk maar één aanbieder actief is op de markt. Het bedrijf is niet gevestigd in Nederland en heeft geen AFM-vergunning. De aanbieder suggereert dat men slechts 13,99% rente (jaarlijks) dient te betalen en hanteert een looptijd van 15 dagen of 30 dagen. Zo staat op de website vermeld dat men, op een lening van 400 euro, €404,32 moet terugbetalen met een looptijd van 30 dagen.

Ment dient meer te betalen dan de genoemde 14%

In de praktijk blijkt een partij als Ferratum véél meer geld te verdienen op de consument dan de genoemde 13,99%. Zo dient met een garantiesteller aan te wijzen voor het geval men het geld niet terug kan betalen. Een garantiesteller waar Ferratum zogenaamde contracten mee heeft is ‘Global Guarantee’. Deze kan men inschakelen als men geen vriend(in) of familielid kan vinden die garant wilt staan voor de lening. In de meeste gevallen wil men niet duidelijk maken aan iemand dat ze een klein krediet willen afsluiten, waardoor men vaak kiest voor de partij ‘Global Guarantee’. In de tabel hieronder is te zien hoeveel men deze partij dient te betalen voor de garantiestelling.

kosten voor garantiestelling van Global Guarantee

LeningTermijnKosten
€100,0015 dagen€24,39
€100,0030 dagen€28,78
€200,0015 dagen€48,78
€200,0030 dagen€57,55
€300,0015 dagen€63,16
€300,0030 dagen€84,33
€400,0030 dagen€110,10
€500,0030 dagen€140,88
€500,0045 dagen€170,82
€600,0045 dagen€193,98
€700,0045 dagen€225,14
€800,0045 dagen€255,30

Geen toetsing bij het BKR

Aanbieders van minileningen doen, in tegenstelling tot andere kredietverstrekkers, geen toetsing bij de stichting Bureau Krediet Registratie. De stichting draagt bij aan het voorkomen van maatschappelijke problemen door consumenten te beschermen voor te veel en te hoge leningen.

Heb je een codering?

Het kan zij dat je te maken hebt met een negatieve codering bij de stichting BKR. Kijk echter goed naar welke codering je op het moment hebt. Op deze pagina tref je de verschillende coderingen van de stichting BKR.

Kleine lening

Direct een kleine lening afsluiten? Mogelijk wil je toch gebruik maken van een minilening. Lenary.nl wil je er op wijzen dat er diverse nadelen kleven aan het lenen van geld bij een verstrekker van minileningen. Als student zijnde wil je vaak een klein bedrag lenen om het geld uit te geven aan bijvoorbeeld studiemateriaal of de huur van je kamer. Aangezien je vaak geen lening kunt krijgen bij de bank (voorwaarden zoals leeftijd en inkomen) zal je op zoek zijn naar alternatieven. We willen je er nogmaals op attenderen dat een minilening mogelijk geen verstandige vorm van lenen is.

Toch een klein bedrag nodig om te lenen?

Wil je graag een klein bedrag lenen? Wij vinden het niet verstandig om geld te lenen bij dergelijke aanbieders en achten het verstandiger om geld te lenen bij een verstrekker die werkt volgens de Nederlandse richtlijnen. Wij vergelijken vrijwel alle aanbieders van échte leningen en hopen je te helpen bij het vinden van de juiste lening. Een doorlopend krediet bijvoorbeeld is een flexibele lening waarbij je een kredietlimiet krijgt. Zo kun je geld opnemen, aflossen en wéér opnemen wanneer je maar wilt. Voorwaarde is echter wel dat je binnen het kredietlimiet blijft. De rente van een doorlopend krediet ligt vele malen lager dan bij een flitslening.

kleine-lening-aanvragen
Klein bedrag lenen
4.67 (93.33%) 3 votes
De allergoedkoopste lening

Leningen oversluiten?

Sluit je lening(en) over en leen eventueel bij. Oversluiten = besparen!