Let op! Geld lenen kost geld
13
sep

Grenzen aan garantstelling flitslening

Flitsleningen of minileningen zijn populair bij mensen die snel een klein bedrag nodig hebben. Maar dit zijn ook mensen die vaak, bijvoorbeeld door een negatieve BKR-notering, niet snel ergens anders terecht kunnen om geld te lenen. Dat betekent dat de aanbieders van een flitslening sneller geneigd zijn om hoge extra kosten te rekenen. Daar kan nu wel eens een einde aan komen: een Rotterdamse rechter heeft in een zaak bepaald dat de kosten voor garantstelling (plus andere kosten) niet hoger mogen zijn dan de maximale rente.

Hoe werkt garantstelling bij een lening?

Het is niet ongebruikelijk dat leningverstrekkers zekerheid willen. Bij grote leningen gebeurt dit vaak door een onderpand (zoals een woning bij een hypotheek). Bij kleinere leningen kan de kredietverstrekker bijvoorbeeld vragen dat een derde partij persoonlijk garant staat voor de lening. Aanbieders van flitsleningen bieden vaak de mogelijkheid om, tegen een aanzienlijk tarief, een bemiddelaar op te laten treden als garantsteller. Door deze regeling vallen de kosten van een flitskrediet echter veel hoger uit dan van gewone kredieten.

Verplichte nevendienst

In Nederland geldt de regel dat de totale kosten voor een lening niet hoger mogen zijn dan de maximumrente. Daar kwamen de aanbieders van flitskrediet vooralsnog onderuit door de garantstelling als optionele nevendienst aan te bieden, en ook een persoonlijke garantstelling van een derde te accepteren. De rechter oordeelde echter dat deze garantstelling alleen voor de vorm wordt aangeboden. Daarmee valt, volgens de rechter, de garantstellingsregeling rechtstreeks onder de kosten van de lening.

Gevolgen voor de consument

Of dit precedent voordelige gevolgen zal hebben voor de consument die nu veel goedkoper een flitskrediet wil afsluiten, moet nog maar blijken. Door de vrije markt in de Europese unie ligt de weg open voor kredietverstrekkers om vanuit het buitenland te opereren. Daar hebben Nederlandse autoriteiten, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), veel minder te zeggen.

De allergoedkoopste lening

Leningen oversluiten?

Sluit je lening(en) over en leen eventueel bij. Oversluiten = besparen!