Let op! Geld lenen kost geld
verandering-persoonlijke-situatie
14
dec

Bespaar het aankomende jaar geld door een lening over te sluiten

Wanneer je meerdere leningen hebt of leent tegen een relatief hoge rente, kan het samenvoegen en/of oversluiten van leningen je op jaarbasis veel geld besparen. Een lagere rente en lagere kosten leiden tot lagere maandlasten. Op die manier houd je weer geld over om aan leuke dingen uit te geven.

Wanneer is samenvoegen of oversluiten lonend?

Wanneer je veel verschillende leningen bent aangegaan, is het raadzaam om na te gaan of je deze samen kunt voegen tot één lening met een scherpe rente. Wanneer je verschillende leningen samenvoegt, worden deze door de (nieuwe) kredietverstrekker in één keer afgelost. Zeker wanneer je een krediet hebt opgebouwd bij een postorderbedrijf of roodstaat bij de bank, is dit een voordelige optie. Postorderbedrijven rekenen immers zeer hoge rentes voor de producten die je op afbetaling koopt. Wanneer je slechts één lening hebt, kun je er ook voor kiezen om deze lening over te sluiten bij een andere kredietverstrekker met een scherpere rente en lagere kosten.

Bestaande leningen samenvoegen tot één persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staat de looptijd, het rentepercentage en het leenbedrag van tevoren vast. Wanneer je verschillende bestaande leningen samenvoegt tot een nieuwe persoonlijke lening, weet je precies hoeveel je per maand aflost en wanneer je weer uit de schulden bent. Het rentetarief van een persoonlijke lening is lager dan de rente die je betaalt bij een doorlopend krediet, een krediet bij een postorderbedrijf en roodstand bij de bank. Door deze leningen samen te voegen, maak je jouw financiële situatie overzichtelijk én bespaar je geld.

Kost het oversluiten van een lening geld?

Wanneer je een bestaande lening oversluit, wordt deze in één keer afgelost. Een doorlopend krediet kan meestal zonder problemen versneld worden afgelost. Bij een persoonlijke lening rekenen kredietverstrekkers echter vaak een boeterente wanneer deze vervroegd wordt afbetaald. Zij hebben immers gerekend op inkomsten uit rente over een bepaalde looptijd en wanneer jij versneld aflost lopen zij deze inkomsten mis.

De boeterente

Kredietverstrekkers moeten zich bij het bepalen van de hoogte van de boeterente houden aan Europees vastgelegde richtlijnen. Wanneer de bestaande lening nog een looptijd heeft van een jaar of korter mogen zijn maximaal 0,5% boeterente in rekening brengen. Wanneer de lening nog een looptijd heeft van langer dan een jaar, mag er 1% boeterente gerekend worden. Je kunt in de algemene voorwaarden nalezen of jouw huidige kredietverstrekker een boeterente rekent bij versneld aflossen.

Kan ik mijn lening oversluiten?

Het oversluiten van een lening kan meestal zonder problemen gerealiseerd worden. Er zijn echter een aantal situaties waarbij het samenvoegen en/of oversluiten van een lening lastig of niet mogelijk is.

1. Je persoonlijke situatie is veranderd

Wanneer je persoonlijke situatie is veranderd tijdens de looptijd van je lening dan kan dit een negatieve invloed hebben op de aanvraag van een nieuwe lening. Een daling in het inkomen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw maximale leenbedrag omlaag gaat of het afsluiten van een lening niet meer mogelijk is. De kredietverstrekker is hiervoor gebonden aan wettelijke bepalingen waar hij niet van af kan wijken.

2. Je wilt meer lenen dan mogelijk is

Ook wanneer je inkomen niet is gedaald, kan het zijn dat door het samenvoegen van verschillende leningen je meer geld moet lenen dan je maximale leenbedrag. Bovendien zijn de regels rondom het lenen van geld de afgelopen jaren aangescherpt waardoor jouw maximale leenbedrag misschien lager is dan voorheen.

3. Je hebt een negatieve BKR-notering

Wanneer je gedurende de looptijd van de huidige lening de maandelijkse betalingsverplichting voor je vaste lasten niet bent nagekomen en een betalingsachterstand hebt opgebouwd, dan staat dit geregistreerd bij het BKR. Een zogenaamde negatieve BKR-notering maakt het onmogelijk om een nieuwe lening af te sluiten of een bestaande lening over te sluiten bij een andere kredietverstrekker. Kredietverstrekkers doen bij de aanvraag van een lening een kredietcheck waar een controle bij het BKR een onderdeel van is. De gegevens die bij het BKR geregistreerd staan, zijn beschikbaar voor alle in Nederland gevestigde kredietverstrekkers.

De allergoedkoopste lening

Leningen oversluiten?

Sluit je lening(en) over en leen eventueel bij. Oversluiten = besparen!